Andre medier skriver…

Artikel Guides Nyheder

I denne uge kan du bl.a. læse om genåbningsforhandlingerne, den stigende coronamodstand og en partilederdebat.

Igen i denne uger fylder corona meget i det danske nyhedslandskab, men vi kommer også omkring en aflyst fest, børn i Syrien og ikke mindst en borgmester, der er kommet under massivt pres. God læselyst!

  • Vi starter med den stigende coronamodstand. Et år med coronarestriktioner, nedlukninger og mundbindskrav har skabt en stigende utilfredshed i den danske befolkning. Coronamodstanden har bl.a. medført demonstrationer og en opblomstring af en række nye partier. Altinget og Mandag Morgen har i en artikelserie kortlagt de centrale personer i netværket omkring coronamodstanden. Kortlægningen bliver også belyst i Altingets daglige podcast Ajour, som du kan finde her.

  • De videre forhandlinger om genåbningen fortsætter i denne uge. Tidligere på ugen blev Regeringen og dens støttepartier enige om at åbne en smule mere op for samfundet, hvilket bl.a. betyder, at endnu flere børn og unge kan vende tilbage til en mere normal hverdag. Blå blok mener stadigvæk, at genåbningen går for langsomt. Det Konservative Folkepartis formand Søren Pape kalder genåbningen for ”grinagtig”. Han siger: ”Jeg er glad for, at jeg ikke skal præsentere det her, for det nærmer sig jo det grinagtige. Hvis man åbner så lidt, så skal man passe på, at man ikke gør nar af folk”. Berlingske har mere om den sag.

  • Danske børn i Syrien. En række danske statsborgere er rejst til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat, og har taget deres børn med. Det har skabt stor debat, fordi Danmark indtil videre afviser at hente børnene hjem, selvom de lever under kummerlige forhold. Presset for handling på Regeringen stiger, men de afviser fortsat at hente børnene hjem. Regeringens argument er, at børnenes forældre har vendt Danmark ryggen, og derfor ikke høre hjemme her.
  • Vaccine på pause: Vaccinationen imod COVID-19 er i fuld gang, men nu har vaccinationsplanen fået et lille bump på vejen. Efter at have modtaget vaccinen, er en 60-årig kvinde død af en blodprop. De danske myndigheder har derfor besluttet at indstille brugen af vaccinen i foreløbig 14 dage, indtil de undersøger, om der er en sammenhæng imellem blodproppen og vaccinen. I flere andre lande fortsætter man dog med at bruge vaccinen.
  • Aflyst genåbningsfest. Torsdag d. 12. marts var et års dagen for nedlukningen af det danske samfund som følge af Covid-19. Det ville en række coronaskeptiske organisationer, anført af Frihedsbevægelsens Fællesråd, have markeret ved en ”Genåbningsfest” i København. Arrangementet mødte stor kritik, og blev bl.a. kaldt ”uansvarligt” og ”usolidarisk”. Kritikken fik dog ikke arrangørerne til at aflyse arrangementet, men vejrudsigten, der gav udsigt til regn, fik derimod arrangørerne til at ændre mening, og de besluttede derfor at aflyse, men har fortsat planer om at afholde det ”på et senere tidspunkt”.
  • Debat med partilederne. På årsdagen for coronanedlukningen havde TV 2 samlet partilederne til en debat på Statens Museum for kunst. Under debatten kom statsminister Mette Frederiksen (S) med flere lovende udmeldinger. Hun gav bl.a. alle landets skoleelever forhåbninger om, at de kan vende tilbage til en nogenlunde normal hverdag i april. ” Uden at konkludere noget, så vil jeg mene, at alle børn og unge kan komme tilbage i skole efter påske”, sagde Mette Frederiksen. Derudover så var hun enig med Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen i, at når alle danskere over 50 år er blevet vaccineret, ”… kan vi i princippet have et åbent Danmark”.
  • Uro i Fredericia. Vi afslutter denne uges overblik, med en lokalpolitisk historie, der har fyldt meget de de nationale medier. Fredericias nu afgåede borgmester Jacob Bjerregaard (S) er nemlig kommet i massiv modvind efter en række sager. I første omgang valgte borgmesteren at gå af, fordi han mødte kritik for at have købt en kommunal grund til en lavere pris, end andre interesserede skulle give. Sidenhen er der dukket andre sager om borgmesteren frem, som bl.a. bliver kritiseret for at have et lidt for tæt forhold til kommunens kommunaldirektør. Ekstra Bladet følger sagen tæt.

Vi er dermed nået til vejens ende i denne uges overblik, og du er nu, forhåbentlig, bedre opdateret på det politiske landskab i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *