Jesper Løvendahl om muligheden for at rejse ud: ”Overvej fordele og ulemper”

Artikel Mød en udlandsdansker Portræt

Efter flere år som udlandsdansker vendte Jesper Løvendahl for tre år siden tilbage til Danmark og kommer her med sine råd til dem, der står på springet til at drage udenlands.

Af David Laungaard Lose

Jesper Løvendahls råd til andre, der skal ud, er: Lav en prioriteret liste over de fordele og ulemper, der er ved, at du tager afsted, og overvej, hvad er det, du gerne vil have med hjem?

Han siger: ”Hvad er det vigtigste, du skal have ud af dit ophold? Er det den personlige udvikling? Er det det karrieremæssige? Desuden anbefaler Jesper, at man laver en plan for, hvordan man kommer hjem igen.

”Hvad der skal ske, når du vender tilbage? Sørg for hele tiden at holde dig relevant for hovedkontoret. Du må involvere dig i hovedkontorets opgaver, hvis det er muligt. Og ikke blot sidde i en anden tidszone og passe telefon der.

En på opleveren eller karriereudvikling
Ifølge Jesper Løvendahl er der to aspekter i det at være udlandsdansker: Enten så gør man det for at ”få en på opleveren”, eller man gør det for at ”udvikle sig karrieremæssigt”.

Man kan tage ud for at opleve nye kulturer eller give sin familie nogle spændende oplevelser. Man gør det altså ikke nødvendigvis, fordi det vil gavne den virksomhed, man bliver udsendt fra. Hvis man derimod vælger at blive udstationeret for at fremme sin karriere, så mener Jesper, at man også ønsker at betale tilbage til virksomheden.

Jeg er helt sikkert blevet en kæmpe fan af Danmark af at have boet i udlandet

Jesper Løvendahl, Stifter af DABGO

Kæmpe begejstring for Danmark
En af de ting, som Jesper Løvendahl selv har fået ud af at være udlandsdansker, er at han er blevet meget mere glad for Danmark.

Jeg er helt sikkert blevet en kæmpe fan af Danmark af at have boet i udlandet”. Og den begejstring for Danmark var udslagsgivende for hans og familiens beslutning om at vende tilbage til Danmark. De ønskede, at deres børn skulle vokse op med den magi, der er i den danske folkeskole.

At vokse op med tillid til andre, at få venner for livet, at tro på sig selv, at blive individuelt stærkere. Det er noget af den magi, der er i den danske folkeskole. Selv i de dårlige folkeskoler. Der sker noget, man ikke får i skolesystemet i andre lande”.

Udlandsophold er ikke nødvendigvis til gavn for din karriere
Jesper Løvendahl ser mange fordele ved at rejse ud og opleve verden. Men han mener også, at der er risici ved et udlandseventyr. Hvad angår ens efterfølgende karrieremuligheder, skal man nøje overveje situationen. Mange af dem, han kender, der er blevet udstationeret, er blevet overhalet karrieremæssigt af andre kollegaer, der ikke har været i udlandet.

Man kan godt have satset sin karriere lidt for meget. Det at være i udlandet, er ikke nødvendigvis noget, som giver plus på kontoen. I mange henseender giver det minus”.

Han synes dog selv, at det han og hans familie fik ud af et udlandsophold langt opvejede de mulige negative konsekvenser.

2 thoughts on “Jesper Løvendahl om muligheden for at rejse ud: ”Overvej fordele og ulemper”

  1. Det er spændende at komme ud og opleve andre måder at leve på. Man skal være opmærksom på, at man komme med alle forsikringer og credit cards og måske løn, som mange af de lokale ikke har. Og det er klogt at være ydmyg overfor det faktum.

    Det er ligeledes et faktum, at ens relation i virksomheden derhjemme kan lide et knæk. Mens virksomheden derhjemme kun langsomt flytter sig, så opdager man derude, at verden måske ikke er som mange tror den er hjemme på hovedkontoret. Derfor går den udstationerede og virksomheden ofte forkert af hinanden og ansættelsen ophører. I min bog “Udstationeret” beskriver jeg – baseret på over 40 familiers oplevelser – at næsten 2/3 dele af de udstationerede ikke er i firmaet et år efter hjemkomsten. Nogle forsvinder inden, andre i umiddelbart forlængelse af hjemkomsten og den sidste gruppe indenfor et år.
    Det er spild af ressourcer og skaber frustrationer.

    Men, jeg vil anbefale alle at rejse ud. Det er en ubeskrivelig oplevelse. Men husk at have en plan sammen med firmaet for din hjemkomst.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *